FUNGSI LAMANWEB ‘ILMU ASAS TANI’

Bila kita berbincang mengenai alam pertanian,   akan terbayanglah kita kepada kesungguhan masyarakat desa menyelenggarakan aktiviti-aktiviti berkaitan dengannya.   Akan terlihatlah kita satu keluarga desa membanting tulang mengerjakan sawah mereka,  atau dengan tekun meneliti sayur-sayuran yang ditanam supaya mengeluarkan hasil yang sepatutnya,   atau bangun awal pagi lagi untuk menoreh getah di ladang,   atau menurunkan tandan buah kelapa sawit, dan berbagai lagi aktiviti yang berkaitan.

Kemudian terbayang pula kita kepada aktiviti yang dilaksanakan oleh mereka yang terlibat dalam bidang ternakan seperti kambing,  lembu,  biri-biri,  ayam,  burung untarusa dan sebagainya.

Kita berbincang lagi,  akan kita lihat pula masyarakat di kampong nelayan riuh rendah menunggu kepulangan bot-bot yang membawa ikan … iaitu hasil tangkapan si suami,  atok,  abang dan lain-lainnya.  Akan terbayang kepada kita,  bagaimana mereka awal pagi lagi sudah turun kelaut.

Dan begitulah seterusnya.    Yang disebutkan lagi hanya tiga bidang ….  tanaman,  ternakan  dan  perikanan.  Sedangkan banyak lagi dilaksanakan oleh masyarakat desa.

Hari ini,  banyak kemajuan telah dicapai dalam bidang-bidang ini.  Teknologi telah menyertai masyarakat desa.

Dan melalui lamanweb  ILMU ASAS TANI ini,   kita akan sediakan berbagai lagi maklumat yang terkini mengenai kemajuan bidang-bidang tersebut.   Lamaweb ini kita bahagikan kepada tiga laman iaitu  BIMBINGAN,  FALSAFAH dan  TEKNOLOGI.

Kami akan mendapatkan bahan-bahan yang lengkap dan kredibel dari agensi-agensi kerajaan untuk membantu …  iaitu seperti  Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani,   Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian, dan sebagainya.

Harapan kami ialah bahawa bahan-bahan yang akan dikandungkan di dalam laman-laman yang diwujudkan ini,  dapat menambahkan ilmu pengetahuan saudara yang berminat,  supaya penglibatan saudara dalam aktiviti pertanian ini,   akan mendatangkan manfaat kepada kita semua,   dan membantu kita menghadapi masa mendatang,  dan seterusnya membantu menyediakan makanan untuk semua.

Advertisements

One thought on “FUNGSI LAMANWEB ‘ILMU ASAS TANI’

  1. Assalamualaikum,
    Kalau boleh masukkan juga maklumat agensi atau jabatan kerajaan berkaitan untuk bidang-bidang pertanian yang ada.
    Bagi yang baru ingin berjinak dengan bidang pertanian nih, kebanyakkan tidak tahu dimana mereka boleh mendapatkan khidmat nasihat atau bantuan dalam bidang pertanian ini.

    Pertanian adalah perniagaan.
    -=imaginasi=-

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s