SEDIKIT PERUBAHAN

Mulai hari ini pihak kami akan mengadakan sedikit perubahan kepada lamanweb/blog ILMU ASAS TANI ini.

Selama beberapa bulan ini kami telah membuat kajian mengenai senario masyarakat tani di desa,  dan program serta aktiviti pertanian yang dilaksanakan.  Kami dapati, memang ramai di kalangan masyarakat tani yang kurang tahu mengenai perkembangan dan kemajuan yang telah dicapai dalam bidang pertanian di negara ini.   Walaupun banyak projek-projek kajian dan penyelidikan yang telah dijalankan oleh beberapa agensi berasaskan pertanian,  dan juga universiti-universiti tempatan,  sedikit benar hasil kajian ini yang dimanfaatkan oleh para petani,  kerana tidak ramai yang mengetahui mengenainya.

Keadaan ini akan kami cuba ubah.  Kami akan cuba mendapatkan ajensi-ajensi yang berkaitan membantu kami dengan maklumat-maklumat relevan untuk dipaparkan di dalam lamanweb/blog ini.  Kami percaya,  kerjasama dan bantuan ini akan kami perolehi.

Ini bermakna banyaklah nanti teknologi baru yang akan diketahui oleh masyarakat petani.  Ini dipercayai akan pasti mengubah corak kehidupan mereka.  Dapatlah mereka menikmati kejayaan,  kesejahteraan dan kecemerlang hidup dengan ilmu pengetahuan baru ini.  Dan dapatlah mereka memberi sumbangan lebih positif kepada perjuangan kita untuk masa mendatang.

Selain dari itu,  kami akan juga memaparkan kisah petani-petani pilihan.  Kami akan bentangkan kisah-kisah kejayaan mereka.  Tetapi,  kami juga akan menceritakan masalah yang mereka hadapi dan bagaimana mereka dapat mengatasi masalah dan kesulitan ini.

Kami telah mengenalpasti beberapa orang petani,  khususnya di negeri Kelantan ini.  Kami telah berbincang dengan mereka.  Perbincangan-perbincangan yang kami lakukan ini,  telah menimbulkan satu ilham kepada kami,  iaitu untuk membentangkan cerita mereka kepada lain-lain anggota masyarakat tani.  Mungkin dengan cara ini,  yang lain dapat mempelajari langkah-langkah yang membawa mereka kepada kejayaan,  sambil mengetahui pula masalah-masalah yang telah dapat mereka atasi dalam perjalanan ini.

Kami telah dapat bertemu dengan  enam orang yang terdiri dari seorang petani (tanaman jagung),  penternak ikan dalam sangkar (ikan siakap),  penternak ikan keli, pengusaha tanaman cendawan,  peniaga satay dan peniaga serunding.  Kisah-kisah ini akan kami paparkan dalam lamanweb/blog ini.

Sekiranya saudara ingin berkongsi pengalaman,  terutamanya dalam bidang asas tani,  silalah berhubung dengan kami pada alamat emel:   epcteknologi@gmail.com.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s