TERNAKAN

TEKNOLOGI TERNAKAN  

Walaupun banyak peruntukan disediakan untuk pembangunan sektor ternakan,   dan banyak pula projek ternakan yang dilaksanakan,  akan tetapi senario sebenarnya menggambarkan bahawa jumlah anggota masyarakat desa yang terlibat di dalam projek-projek ini,  terutama yang menggunakan teknologi terkini,  adalah kecil.  Mereka masih memelihara ternakan cara lama.   Dan projek-projek ini telah menimbul banyak tanda tanya  “kemana perginya penternak kita”.

Jumlah yang melibatkan diri dalam bidang ternakan bersekala komersil juga masih kecil.   Mereka masih menggunakan kawasan rumah atau kawasan dusun mereka untuk menjalankan aktiviti ini.

Jabatan Perkhidmatan Haiwan atau Jabatan Veterinar dan pusat-pusat penyelidikannya banyak mencipta teknolog-teknologi yang dengan sendirinya boleh dimanfaatkan oleh masyarakat desa untuk meninggikan taraf kehidupan mereka.

Tetapi kisah teknologi,  biasanya tidak sampai kepada mereka.

Teknologi-teknologi dalam aktiviti pengeluaran makanan ternakan,  penternakan lembu fidlot,  permanian beradas,  pemeliharaan ayam daging,  pemeliharaan arnab,  rusa dan sebagainya rasanya dapat membantu masyarakat desa.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s